ResenärernaTeater Blancas kortfilm Resenärerna blev verklighet genom projektet "Alla sommarens skurar blir min spegelbild-från diagnos till skådespelare". Till grund för kortfilmen (som först var tre stycken 12 minuter långa filmer) låg Teater Blancas föreställning Resenärerna som var uppbyggd av och kring diktstrofer av en mängd olika poeter.
Det är en allvarsam och vacker film med tid för eftertanke.


Resenärerna har visats på ett flertal kortfilmfestivaler går att köpa på dvd genom Teater Blancas Vänner (klicka här för att läsa mer hur du går till väga) samt i Butik & Galleri Konstform som ligger på Kungsgatan 29 i Uppsala. Butiken är öppen måndag-fredag kl 12-15.

I rollerna syns alla Teater Blancas skådespelare och trots att många av dem spelat teater i flera år var det för flertalet första gången de var med på film.Projektledare var Lotte Sederholm som "blev helt knockad" när hon såg föreställningen Resenärerna och bestämde sig för att göra något mer av det. Lotte har arbetat med administration, projektledning och pedagogik i tjugo år för bland annat Folkrörelsernas Konstfrämjande, bokförlag och teatrar.Konstnärlig ledare och regissör var Magnus Dahlerus som har jobbat på Teater Blanca sedan 1999. Han arbetar även som litteraturkritiker och journalist på Uppsala Nya Tidning och verkar som poet och som manusförfattare till Sveriges Radio.Musikalisk ledare och kompositör var Chatarina Oldermark som har arbetat på Teater Blanca sedan 1999. Hon spelar flera olika instrument och har skrivit musiken till alla Teater Blancas uppsättningar.Elisabeth Croneborg, som var projektets dramaturg, har arbetat som manusförfattare och dramaturg sedan femton år tillbaka. Hon har bland annat jobbat med Rederiet och Kvarteret Skatan åt SVT Drama och skriver för TV, film och teater. Elisabeth jobbar ständigt med egna idéer och uppdrag som föreläsare, handledare och manusförfattare från privatpersoner, företag, organisationer, skolor med mera.


Albin Biblom är dokumentärfilmare och fotograf och var projektets filmfotograf.


Projektet pågick september 2013 till december 2013 och finansierades med bidrag från Allmänna arvsfonden och ägdes av FUB Uppsala och Uppsala kommun Vård och bildning. Rättigheterna till filmen ägs av FUB Uppsala.

Den här bloggen startade i och med arbetet med Resenärerna, läs gärna i arkivet om hur Resenärerna växte fram


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar