onsdag 11 juni 2014

Teater Blanca i Kulturhuvudstaden

I onsdags åkte fyra representanter från Teater Blanca till årets kulturhuvudstad Umeå för att delta i Festival Normal. Festivalen var avslutningen på Ögonblicksteaterns treåriga Projekt Normal, vars syfte varit att hitta nya vägar till den professionella scenkonsten för personer med funktionsnedsättning. Festival Normal är en scenkonstfestival med konstnärlig höjd, bredd och spets. Fokus ligger på scenkonst som problematiserar våra föreställningar om vad som är ”normalt” genom att arbeta med och för personer med funktionsnedsättning.           Läs mer om Festival Normal här
Resan började tyvärr med en 2,5 timme lång flygförsening (det är tydligen inte bara tågen som är försenade för tillfället) och Teater Blancas egen punkt med visning av Resenärerna och diskussion fick förskjutas i programmet. 


Förutom Teater Blanca fanns grupper från hela Europa på plats bland annat DuvTeatern från Helsingfors (som har många paralleller med Teater Blanca), Candoco Dance Company från London och Teater Surra från Stockholm. Festivalen bestod av både teaterföreställningar, workshops, fotoutställning, dansföreställningar, diskussioner och samtal.

Duvteaterns fotoutställning med bilder från deras Carmen
Anna tyckte bäst om Teater Surras workshop som involverade masker medan Ragnar tyckte bäst om alla workshops och allt man fick se och alla människor. Chatarinas favorit var Candocos dansföreställning där både kryckor och rullstolar fick förekomma. Magnus tyckte det var ett fantastiskt tillfälle för att knyta kontakter och träffa människor. Det ryktas även om att han fick prata lite tyska, något vi vet att att han gillar att briljera med ;)

Foton tagna av Chatarina.
Ber om ursäkt för att det här inlägget ser konstigt ut, jag vet inte riktigt varför men lyckas inte ändra i inställningarna så det ser bättre ut...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar